Zijn light/zero-frisdranken beter voor het gebit?

Het is gekend dat de basis-versie van diverse frisdranken boordevol suikers zit. Een blikje van 33cl cola bevat maar liefst 28 gram suiker. Dit zorgt natuurlijk voor een stevige impact op het gebit, met een grotere kans tot tanderosie. Naar aanleiding hiervan brengen frisdrankfabrikanten al vele jaren zero- of light-versies van hun dranken op de markt die geen of minder suiker bevatten. De vraag stelt zich of deze dranken echt beter zijn voor het gebit.

 

Frisdranken bevatten immers niet enkel suiker maar evenzeer zuren die aanleiding kunnen geven tot tanderosie. Bij tanderosie lost het glazuur van de tanden en kiezen op, hetgeen de tanden gevoelig en broos maken. Voedingszuren zitten in bijna al ons voedsel. Fosforzuur, citroenzuur, azijnzuur en appelzuur worden aan dranken toegevoegd om bijkomende smaak te geven.

 

Op dit vlak blijken light- of zero-frisdranken amper beter te scoren dan hun suikerhoudende tegenhangers. Uit onderzoek van de Nederlandse Consumentenbond bleek immers dat deze varianten vaak even veel of zelfs meer zuren bevatten dan de klassieke versie. Zo is de Ph-waarde van Cola Zero 2,4 waar de gewone Cola een zuurtegraad van 2,5 heeft.

 

Ondanks het verwijderen van de suiker blijft frisdrank dan ook een groot erosief effect hebben op het gebied van tanderosie. Zo wordt door de Consumentenbond aan Cola Light een aanzienlijk effect op het gebit toegeschreven, waar dit voor Cola een groot effect is.

 

Dit neemt echter niet weg dat wat betreft suiker en calorie-inname de light/zero-alternatieven wel degelijk als gezonder kunnen worden weergegeven, al zullen de vervangende zoetstoffen ook steeds bepaalde negatieve effecten hebben.

 

Bron