Tele-tandheelkunde veilig en effectief

Een Amerikaanse studie, die zes jaar liep, heeft aangetoond dat systemen en werkmethodes van teletandheelkunde in scholen, woon- en zorgcentra en revalidatiecentra veilig en effectief zijn om de mondgezondheid te bevorderen daar waar sommigen geen toegang tot een tandarts hebben.

 

Voor het proefproject in Californië werden in lokale scholen, woon- en zorgcentra en revalidatiecentra teams van mondhygiënisten en tandarts-assistentes geplaatst. Die stonden in videoverbinding in contact met tandartsen in hun praktijk en/of in ziekenhuizen. Bij 66% van de onderzochte kinderen kon de mondhygiënist en/of tandarts-assistent(e) met de raad en het advies van de geconsulteerde tandarts zelf aan de slag. Een verplaatsing naar de tandarts bleek niet nodig (en was dus goedkoper). In woonzorg- en revalidatiecentra konden de lokale teams ruim de helft van de patiënten/inwoners afdoend helpen, ook hier zonder de fysieke aanwezigheid van de tandarts waar wel met de raad van een tandarts. Vergeleken met alle andere lopende Amerikaanse preventieprogramma’s rond tand- en mondzorg, was dit programma het goedkoopste, in het bijzonder omdat dit de scholen en zorginstellingen viseerde, waar preventie heel belangrijk is.

 

Bron: University of the Pacific. “‘Virtual dental homes’ prove safe, effective, shows six-year California Study: Teledentisry can bring dental care to people who lack it. ScienceDaily, 2 August 2016.