Tandarts uit La Louvière in beroep tegen veroordeling aanranding patienten

Op 3 september 2021 ging een jonge vrouw langs bij een tandartspraktijk in La Louvière. Hierbij trachtte de tandarts haar op de mond te kussen. De jonge vrouw belde de politie en een verklaring werd opgenomen waarbij de tandarts de feiten betwistte en aangaf dat het ging om een misverstand. De zaak werd nadien geseponeerd.

 

Enkele maanden later deden deze feiten zich echter opnieuw voor bij dezelfde tandarts. Nadat een jonge patiënte plaats nam in de tandartsstoel stelde de tandarts een ‘kaakmassage’ voor om haar kaak te ontspannen waarna hij zijn mondmasker afzette en de vrouw op de mond kuste. Dit leidde nu wel tot de arrestatie van de tandarts en een strafzaak.

 

In eerste aanleg werd de tandarts schuldig bevonden aan aantasting van de seksuele integriteit van anderen. Hiertegen ging de tandarts in beroep bij het Hof van Beroep waar de zaak eind oktober werd gepleit. Het Openbaar Ministerie oordeelde dat de man wel degelijk schuldig was en gebruik gemaakt had van de dominante positie waarin hij zich als tandarts bevond. Bovendien zaten de slachtoffers vast in een liggende positie op de stoel en werden ze verblind door een krachtige lamp.

 

De tandarts zelf, die niet langer in La Louvière werkt, betwist alles en claimt zijn werk goed gedaan te hebben. De massage zou enkel bedoeld zijn om de patiënt te ontspannen nadat deze een uur lang met haar mond open bleef liggen. Bovendien wees de verdediging er eveneens op dat er slechts twee klachten tegen de man waren ingediend en dat geen van zijn collega’s enig ongepast gedrag van de tandarts tegenover vrouwen heeft opgemerkt. De vrijspraak werd dan ook gevraagd bij gebrek aan bewijs. Het uiteindelijke arrest is ons niet gekend.

 

Bron: https://www.lalibre.be/regions/hainaut/2023/10/20/un-dentiste-de-la-louviere-condamne-pour-agression-sexuelles-sur-des-patientes-conteste-les-faits-E56NVLB4LRHJZDVV3E5JIFEN6A/