Suikertaks heeft effect in Groot-Britannië

Sinds 2018 worden frisdranken met meer dan 8gram suiker per 100 milliliter belast met een suikertaks van 24 pence (28 eurocent) per liter en de dranken met meer dan 5 gram suiker/100 ml met 18 pence (21 eurocent).

 

Vandaag kan worden vastgesteld dat deze taks wel degelijk een effect heeft gehad op de markt, de druk op de fabrikanten werd op deze manier groot genoeg om het suikergehalte in hun dranken aan te passen. Dit toont zich nu ook in het aantal geregistreerde ziekenhuisopnames voor het trekken van tanden die door cariës zijn aangetast bij kinderen tot 4 jaar. Deze zijn met 28,6% gedaald, waar dit met 5,5% daalde voor kinderen van 5 tot 9 jaar en de cijfers voor oudere kinderen onveranderd bleven. Dit alles leidt een vermindering van 5.638 ziekenhuisopnames per jaar. 

 

De reden dat de verschillen voornamelijk bij zeer jonge kinderen voorkomen is omdat hun melktanden een dunnere glazuurlaag hebben dan de blijvende tanden, zeggen onderzoekers van de Universiteit van Cambridge. Bovendien verbetert de mondhygiëne aanzienlijk naarmate kinderen ouder worden, met een belangrijke omslag rond de leeftijd van 11 jaar."

 

Dit alles toont dat de invoering van de suikertaks wel degelijk een positieve invloed kan hebben op ernstige tandproblemen bij kinderen. Toch willen de onderzoekers nog geen direct verband met de verbetering van de mondgezondheid van kinderen aanwijzen aangezien ook andere factoren (zoals overheidscampagnes, verplichte plaatsing van logo’s enz.) een rol kunnen hebben gespeeld.

 

Bron: https://www.information-dentaire.fr/actualites/angleterre-les-bons-resultats-de-la-taxe-sodas-sur-les-caries-des-jeunes-enfants/