Schoolcampagnes tegen e-sigaret?

De elektronische sigaret zet de Amerikaanse tieners tot roken aan. Deze conclusie van een recent Amerikaans onderzoek geeft weinig reden tot optimisme. Het is eveneens een sluipend gevaar voor de mondgezondheid van deze toekomstige generatie.

Amerikaanse onderzoekers van het Center for Tobacco Research and Education gingen in een periode van een jaar bij 17.353 tieners uit het lager middelbare onderwijs en 22.529 tieners uit het hoger middelbaar onderwijs hun rookgedrag na. In 2011 had 3,1% van de tieners minstens één keer een elektronische sigaret uitgeprobeerd. Zo’n 1,7% gebruikte de e-sigaret samen sigaretten en 1,5% rookte alleen de e-sigaret. De percentages voor het jaar 2012 zijn weinig hoopgevend: 6,5% van de tieners had een e-sigaret “gerookt” en 2,6% gebruikt de e-sigaret in combinatie met een gewone sigaret. Over een periode van 12 maanden was het aantal tieners dat een e-sigaret rookte verdubbeld.

 

Overschakelen naar gewone sigaret

 

Dr. Nigel Carter, de voorzitter van de British Dental Health Foundation, schrikt niet van deze cijfers: “Toen we vorig jaar meer dan 2.000 Britten bevroegen over een alternatief voor de sigaret, antwoordde 57% dat de e-sigaret niet schadelijk was voor de gezondheid. De marketing van de producenten van de e-sigaret schept een zogezegd alternatief voor de sigaret terwijl dit even schadelijk is voor de gezondheid, en heel zeker voor de mondgezondheid van deze jonge generatie Amerikaanse tieners.” Hij vraagt zich luidop af om het niet nuttig zou zijn in Britse scholen campagnes op te zetten om deze kwetsbare groep op de (mond)gezondheidsgevaren van de elektronische sigaret te wijzen. Tot slot bestaat ook het gevaar dat tieners die al proefden van de e-sigaret, overschakelen naar gewone sigaretten.

 

Auteur: David Desmet

Bron: British Dental Health Foundation