Mobiele tandartsklinieken behandelen patiënten aan de Oekraïense frontlinies

In de Oekraïense regio Kherson is sinds april 2023 een mobiele tandartskliniek aan het werk om gezondheidszorg te verstrekken aan soldaten en burgers dicht bij de frontlinie waar deze zorg quasi-onbestaande is. Deze kliniek wordt georganiseerd door Forpost Ukraine.

 

De mobiele unit werd ontwikkeld uit een oude postwagen en wordt door 12 artsen bemand die in shifts werken. Zodra de oorlog startte vluchtten vele tandartsen weg en bleven de steden en dorpen achter zonder enige tandzorg. Hoewel het vaak vergeten wordt is mondzorg ook in een oorlog essentieel. Zelfs door eenvoudige tandpijn kan een soldaat niet langer gevechtsklaar zijn.

 

Het mobiele team voorziet uitgebreide dentale zorgen, met uitzondering van prothesen. Dit alles onder uiterst moeilijke omstandigheden met beschietingen en het continu zoeken naar veilige locaties. Hierbij worden zowel soldaten als burgers geholpen.

 

Er wordt ook al nagedacht over de situatie na de oorlog, waarbij de nadruk moet worden gelegd op zwaar beschadigde gebieden met een zeer hoge vraag naar gezondheidszorg en dus ook tandzorg. Ondertussen zijn er plannen voor een tweede mobiele praktijk.

 

Bron: https://www.kyivpost.com/post/24857

© kyivpost