Richtlijnen inzake duurzame tandzorg

In maart 2022 werd door de World Dental Federation (FDI) tijdens haar congres unaniem een verklaring aangenomen inzake duurzame mondverzorging en het beperken van de ecologische voetafdruk van de mondzorgindustrie. Hierbij werd op basis van de VN Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (Sustainable Development Goals) nagegaan op welke manier ook de sector mondzorg duurzamer kan worden.

 

Het rapport voorziet een strategisch kader met specifieke aanbevelingen om de tweezijdige doelstelling te bereiken, namelijk uitstekende mondzorg en de ontwikkeling van een circulaire economie. De grootste opportuniteiten voor meer duurzaamheid bevinden zich vaak binnen de 3 R’s:

 

  • Reduction: Preventieve zorg en sensibilisering kunnen zorgen voor beperktere vraag naar restauratieve mondzorg en de bijhorende producten;
  • Reuse: Doorheen de productieketen en ten aanzien van de eindgebruikers kan een meerwaarde ontstaan via hergebruik (uiteraard enkel wanneer dit veilig is);
  • Recycling: Fabriceren en verdelen met een focus op energie-efficiëntie en ontwerpen om tot recyclage over te kunnen gaan.

 

Het rapport vertrekt dan ook van hieruit. Door met deze beginselen en aanbevelingen aan de slag te gaan kunnen tandartspraktijken integraal worden doorgelicht en op alle vlakken duurzamer worden. De richtlijnen in het Engels kunnen hier worden geraadpleegd:

https://universitypress.whiterose.ac.uk/site/books/m/10.22599/OralHealth/