Biofarmaca toekomst voor tand(vlees)aandoeningen? (en voor de farma?)

Kunnen biofarmaceutische producten, afkomstig van planten, een reeks vervelende tand(vlees)aandoeningen succesvol behandelen, in plaats van al dan niet invasieve tandheelkundige ingrepen?

Geen sciencefiction, want men is er al ingeslaagd antimicrobiële peptides te produceren uit planten. Die peptides waren in staat om bacteriën die cariës veroorzaken, te doden en dit met een eenmalige topische aanbrenging van het product. Ook zouden bepaalde peptides de aanmaak van biofilms door die bacteriën grondig verstoren. Veelbelovende pistes, waarin nogal wat (bio)farmabedrijven wel willen investeren. Maar die bereidheid is er enkel omdat de basisgrondstof gewone planten zijn, en niet één of ander (weinig stabiel) biotechnologisch preparaat dat enkele miljoen euro’s per kg kost na productie. Om planten te transformeren in antimicrobiële peptides zullen wel heel grote investeringen en research nodig zijn, al zal het prijskaartje toch veel lager uitvallen dan een beroep te moeten doen op geavanceerde biotechnologische infrastructuren. Verschillende farmabedrijven, die vaak wanhopig op zoek zijn naar nieuwe therapeutische domeinen, zullen in de toekomst wellicht meer brood zien in hun nieuwe en innoverende tandheelkundige expertise en productengamma dan in hun aanbod van de “klassieke” geneesmiddelen. Dit zal ongetwijfeld een belangrijke trend en shift zijn in de portefeuille van deze “klassieke” farmabedrijven.

 

Bron: Penn Dental Medicine