Belgische onderzoekers ontwikkelen biologisch glazuur

Onderzoekers van de KU Leuven en UHasselt hebben een doorbraak gerealiseerd in de ontwikkeling van biologisch tandglazuur. Cariës is nog steeds één van de meest voorkomende infectieziektes in de wereld en baart vele patiënten en tandartsen zorgen.

 

Momenteel worden gaatjes in tanden uiteraard nog steeds opgevuld met synthetische composieten. Hierbij kunnen echter altijd problemen ontstaan, waarbij bacteriën alsnog onder het vulsel geraken en cellen verder aantasten.

 

De onderzoekers slaagden erin om tandglazuur aan te maken op basis van stamcellen uit het dentaal follikel van de tanden. Na bewerkingen van deze stamcellen konden zij cellen die glazuur aanmaken ontwikkelen. Door het toevoegen van bijkomende stamcellen die bindweefsel maken werd een glazuur gecreëerd dat zeer goed lijkt op natuurlijk tandglazuur. Dit was de eerste keer wereldwijd dat dergelijk natuurlijk tandglazuur kon worden gecreëerd.

 

Maar het zal zeker nog meer dan 10 jaar duren vooraleer het biologisch glazuur effectief binnen de tandheelkunde zal kunnen worden toegepast. Eerst worden nog uitgebreide testen op proefdieren  gedaan.

 

Mocht dit alles echter succesvol verder ontwikkelen dan biedt deze technologie grote mogelijkheden, van het gebruik als vulmateriaal voor gecarieerde tanden tot het verbeteren van tandpastas, misschien zelfs het volledig creëren van een nieuwe biologische tand (bij een verdere combinatie met andere stamcellen).

 

Bron: https://www.demorgen.be/tech-wetenschap/belgisch-onderzoek-kan-doorbraak-betekenen-voor-het-opvullen-van-gaatjes-in-onze-tanden~b21d8eb6/