Behandeling van cariës en tandverlies bedraagt 4,9% van wereldwijde gezondheidsuitgaven

De EFP (European Federation of Periodontology) heeft een studie gepubliceerd omtrent de economische impact van parodontitis en cariës op wereldniveau en stelt een gecombineerde aanpak voor om de behandeling van deze problematiek aan te pakken.

 

In de paper wordt gesteld dat jaarlijks maar liefst 357 miljard dollar gespendeerd wordt aan directe behandelkosten van cariës en ernstige parodontitis. Dit is maar liefst 4,9% van de wereldwijde uitgaven inzake gezondheid. Daarnaast zorgt het productiviteitsverlies nog eens voor een kost van zo’n 188 miljard dollar per jaar.

Deze bedragen werden geschat op basis van de verzorging van tandcariës van mensen met de leeftijd van 12 tot 65 in zes landen (Brazilië, Frankrijk, Duitsland, Italië, Indonesië en het Verenigd Koninkrijk).

 

Hierbij werden nog volgende opvallende vaststellingen gedaan:

  • De hoogste kosten per persoon werden geschat in het Verenigd Koninkrijk, zijnde 22.910 dollar per persoon. De laagste dan weer in Indonesië (7.414 dollar)
  • Mondziekten treffen bijna de helft van de volledige wereldbevolking en zijn daarmee veruit de meest voorkomende niet-overdraagbare ziekten.
  • De directe kosten van cariës zijn het grootst in de meest achtergestelde bevolkingsgroepen.

 

Er is dan ook dringend nood aan actie. Hierbij verwijst de paper naar een aantal risicofactoren die kunnen aangepakt worden, zoals dieet, tabak, alcoholgebruik, enz. Er dient veel meer aandacht te gaan naar de preventieve maatregelen.

 

Meer info in de whitepaper: https://impact.economist.com/perspectives/health/time-put-your-money-where-your-mouth-addressing-inequalities-oral-health