Bacterie die parodontitis veroorzaakt wordt overgedragen van ouders op kinderen....

Volwassenen met parodontitis kunnen de bacterie die de ziekte kan veroorzaken aan hun kinderen overdragen en de bacterie blijft in de mond aanwezig zelfs wanneer de kinderen verschillende soorten behandelingen ondergaan.
Dit versterkt alweer de nood aan preventieve zorg in het allereerste levensjaar van de baby, althans volgens onderzoekers van de University of Campinas in Brazilie.
 
Het microbioom van de ouders is determinerend voor de subgingivale microbiële kolonisatie bij hun kinderen;  de dysbiotische microbiota door kinderen verworven van periodontitispatiënten in de vroege levensjaren zijn zeer weerbarstig, zelfs bij goede opvolging van de hygiënestatus.
 
Deze wetenschappers  doen reeds 10 jaar onderzoek naar periodontitis, met focus op de ouders met de ziekte en de impact op de gezondheid van hun kinderen. Weten dat de ziekte je gezin kan aantasten is een stimulans tot preventieve behandeling, vroegtijdige diagnose en verzachten van complicaties. Het lijkt ver gezocht, maar volgens Prof. Renato Correa Viana Casarin zouden ouders reeds met de zorg van de gezondheid van de gingiva van hun kind moeten bezig zijn als ze nog zuigeling zijn. 'Deze pionierstudie vergelijkt ouders met en zonder parodontitis. Bij kinderen van de eerste groep vonden we een subgingivale kolonisatie van bacteriën op een zeer jonge leeftijd. Het probleem erven betekent natuurlijk niet dat het kind gedoemd is om de ziekte te ontwikkelen bij volwassenheid, maar met open ogen de kleinste symptoompjes evalueren en gespecialiseerde hulp inroepen is de boodschap', aldus Prof. Casarin.
Ondanks bacteriële plaquecontrole en rigoureus poetsen hadden kinderen van ouders met parodontitis nog altijd deze bacteriën in hun mond, terwijl de effecten van dentale hygiëne en profylaxe veel significanter waren bij kinderen van gezonde ouders. Er zou ook een grotere overdracht gebeuren via de moeder.
De onderzoekers zullen nu zwangere vrouwen behandelen en proberen te bewijzen of het mogelijk is op deze manier te voorkomen dat deze bacteriële kolonisatie zou gebeuren.
 
Waarschijnlijk wil u de hele studie lezen ;-)??
Parents With Periodontitis Impact the Subgingival Colonization of Their Offspring, gepubliceerd in Scientific Reports.
dd