3d printers voor tandheelkunde

Binnen de tandheelkunde heeft de 3D print sector een nieuwe exploitatiemogelijkheid gevonden. Door middel van het gebruik van 3D printers zijn er meer mogelijkheden voor tandartsen om beugels, implantaten en kunstgebitten te produceren. Met deze printers kunnen nu al individuele lepels, boormallen, tijdelijk kronen, bruggen en modellen worden gemaakt.

 

Stratasys is een van de eerste 3D printbedrijven die zich richt op deze sector. Het produceren van kunstgebitten, frame-protheses, etc. is maatwerk. Geen enkele mond is hetzelfde. Tandartsen gebruiken traditioneel siliconen, sodium-alignate of polyether om modellen te maken. Er wordt een gebitsafdruk gemaakt. De afdruk zorgt voor een model waarmee de prothese gemaakt kan worden. Nadat de prothese klaar is wordt het bij de patiënt aangebracht en de nodige aanpassingen gedaan.

 

“In de digitale tandheelkunde gebruiken tandartsen een intra-ora scanner die een compleet overzicht van de anatomie van de mond, kaak en tanden weergeeft. De scan maakt het mogelijk om in het laboratorium de juiste modellen te creëren die  zonder aanpassingen aangebracht kunnen worden.  De meeste 3D printers kunnen worden gelinkt met de huidige scanners die al op de markt zijn” aldus Stratasys’ Director of Global Dental, Avi Cohen.

 

Naast het maatwerk, is een scanner ook handig voor patiënten om het voor- en nabeeld te demonstreren. Met het systeem van Stratasys hoeven de tandartsen geen fysieke modellen te bewaren, maar kan dit digitaal.

Het voordeel van het nieuw ontwikkelde materiaal is dat het sturdy polymer materiaal bruikbaar is voor alle soorten tanden, kleur A2.

De bekendmaking van het Veroglaze product was ook een reactie op het bericht van een ander product van Stratasys ‘Objet Eden260V Dental Advantage 3D printer’. Stratasys zette dit product in de markt als een makkelijk te gebruiken technologie voor een lage prijs.  De 260V is ontwikkeld voor tandlabo's om patiënten sneller te kunnen helpen met een nieuw en nauwkeuriger model.


Lees meer...   Timesofisrael.com