Werkloze Zwitserse tandartsen

Uit een recente enquête van de Zwitserse beroepsvereniging van tandartsen Société suisse des médecins-dentistes (SSO) blijkt dat de kabinetten in grotere steden minstens een dag per week zonder patiënten zitten. Volgens SSO komt dit door de influx van buitenlandse tandartsen die zich in die grotere steden en agglomeraties komen vestigen.

 

SSO bevroeg 1.385 van haar leden. Iets meer dan 30% van die leden heeft een praktijk in een stad van meer dan 50.000 inwoners. Van deze groep beweert één op de twee nog slechts op 80% van de capaciteit te draaien. Die 80% capaciteit is cruciaal, want daaronder is het voor een Zwitserse tandarts moeilijker om een rendabele praktijk te runnen. SSO is van mening dat de grote toestroom en erkenning van buitenlandse tandartsen de redenen zijn voor de moeilijkheden in grotere steden. “Sinds de invoering van de bilaterale akkoorden in 2002 met de Europese Unie en andere landen werden maar liefst 4.600 tandartsen erkend en kunnen ze zonder problemen een praktijk in Zwitserland openen. De erkenning houdt echter niet altijd rekening met de kwaliteit van de opleiding die ze in hun thuisland hebben gekregen. SSO zal echter blijven vechten om ervoor te zorgen dat enkel de kwalitatieve dentale opleidingen bij een erkenning worden weerhouden”, aldus SSO in een persmededeling.

 

In tegenstelling tot de grotere steden hebben de kabinetten buiten de steden wel voldoende werk. Hier is het vaak heel moeilijk om op korte termijn een afspraak bij een tandarts te bekomen.

 

Bron: www.presseportal.ch