Wanneer worden wijsheidstanden verwijderd?

Wijsheidstanden of de derde maaltanden zijn het verst verwijderd in de mond en doorgaans de laatste die doorbreken, als ze al doorbreken! Voor een normale doorbraak moet er voldoende groei zijn van het kaakbeen. Bij de meeste mensen die al hun permanente tanden hebben, gebeurt dit zelden zodat de wijsheidstanden niet uitkomen.


Het gebeurt niet vaak dat iemand het maximaal aantal tanden heeft - 32, wijsheidstanden inbegrepen- en dat ze op een optimale en functionele ingeplant zijn. De tandartsenwereld gaat er mee akkoord om de verwijdering van de wijsheidstanden aan te bevelen als ze problemen veroorzaken, zoals pijn, infecties, schade aan andere tanden enzovoort.  

 

Wijsheidstanden werden echter in het verleden als de boosdoener van verschillende problemen beschouwd. Zo zouden ze de oorzaak te zijn van het verschuiven van tanden omdat ze druk uitoefenen als ze uitbreken. Is dit gefundeerd?

Studies tonen aan dat het weliswaar een bescheiden rol kan spelen, maar dat het niet de hoofdoorzaak is en dat er tal van andere factoren zijn. Ook wanneer de wijsheidstanden getrokken zijn, komen geregeld tandverschuivingen voor. Verschillende professionele organisaties van tandartsen trokken daaruit de conclusie dat het niet zinvol is wijsheidstanden om die reden te verwijderen.

 

Het is wel sterk aanbevolen om regelmatig (3-4 jaar) met behulp van radiografie te controleren of er problemen zouden kunnen opduiken. De symptomen kunnen immers al veel eerder vastgesteld worden, lang voor het probleem zich effectief stelt.

 

Lees meer: www.orthodontisteenligne.com