Verdoving bij jonge kinderen kan ontwikkeling van de wijsheidstanden vertragen

Onderzoekers van de Tufts University School van Tandheelkunde hebben ontdekt dat er een verband is tussen de lokale verdoving, gegeven aan kinderen van twee tot zes, en het ontbreken van onderste wijsheidstanden.

De resultaten van deze studie, gepubliceerd in The Journal of the American Dental Association, tonen aan dat tandheelkundige narcose bij jonge kinderen de ontwikkeling van de wijsheidstanden in de onderkaak zou kunnen afremmen.

Bij de kinderen tussen 2 en 6 jaar oud beginnen de wijsheidstanden zich te ontwikkelen in de vier hoeken van de mond, en meestal zelfs ontstaan ze in de late tienerjaren of vroege volwassenheid. Niet iedereen ontwikkelt verstandskiezen, maar voor degenen die ze wel krijgen, worden de tanden vaak problematisch.

De Amerikaanse vereniging van mond- en maxillo-faciale chirurgie toont aan dat 9 van de 10 mensen ten minste een slecht geplaatste wijsheidstand hebben, die vervolgens kan leiden tot slechte adem, pijn of infectie. Om deze redenen adviseren veel tandartsen de tand te laten verwijderen om ziekte of infectie te voorkomen.

 


Bron: American Dental Association