Verband tussen sociale isolatie en tandverlies bij ouderen

Bejaarden die sociaal geïsoleerd leven hebben doorgaans minder tanden en verliezen ook sneller hun tanden dan bejaarden met sociale interactie; dit volgens een nieuwe studie over Chinese bejaarden gevoerd door researchers aan NYU Rory Meyers College of Nursing. Hun bevindingen werden gepubliceerd in Community Dentistry and Oral Epidemiology.

 

“Onze studie suggereert dat het onderhouden en verbeteren van sociale banden de gezondheid van ouderen ten goede komt” zegt Xiang Qi, een student aan de NYU Meyers en eerste auteur van deze studie.

 

De bevindingen stemmen overeen met vroegere studies die aantonen dat structurele indicatoren van sociale disconnectie een sterke weerslag hebben op gezondheid en welzijn, mentale problemen, cognitieve aftakeling en vroegtijdig overlijden. De Covid-19 pandemie heeft deze problemen alleen maar versterkt. Een bijkomend risico is het verlies van tanden.

 

In China, hebben ouderen tussen 65 en 74 gemiddeld minder dan 23 tanden, of 28 (zonder wijsheidstanden) en 4.5% van deze groep is tandeloos. Tandvleesziektes, roken, geen dentale hygiëne en chronische ziektes zoals diabetes en hartziektes verhogen het risico op tandverlies.

 

De onderzoekers constateerden dat hoe groter de sociale isolatie hoe minder tanden en hoe sneller het verlies van tanden, zelfs bij opvolging van orale hygiëne, gezondheidstoestand, roken, drinken en eenzaamheid. Ouderen die sociaal geïsoleerd leven hebben gemiddeld 2.1x minder natuurlijke tanden en verliezen 1.4x sneller hun tanden dan ouderen met sterke sociale banden.

 

Bron