Tandarts blijft werken met één hand

Andreas Huth (37), tandarts uit Leipzig, had in de zomer van 2022 een ernstig ongeval waardoor zijn linkerhand werd afgerukt. De hand kon uiteindelijk opnieuw worden aangehecht maar kan uiteraard nog lang niet opnieuw volledig worden gebruikt. Desondanks vond Huth een manier om nog steeds patiënten te behandelen: "Ik behandel de patiënten met rechts, en mijn assistent neemt mijn linkerhand over. Het werkt."

 

"Ik houd van mijn werk, ik houd van mijn patiënten. En omdat ik het graag doe, was de eerste vraag na het ongeval of ik mijn beroep kon voortzetten," zei Huth, die sinds 2018 een praktijk in Leipzig runt. In november 2022 keerde hij terug naar zijn werkplek.

 

Hij stelt zelf ongeveer drie vierde van zijn taken als tandarts te kunnen uitoefenen. Boren of vullingen zijn bijvoorbeeld geen probleem. Hierbij krijgt hij hulp van twee assistenten, één die de afzuiging regelt en een ander die met een spiegel voor zicht zorgt. Voor het trekken van tanden mist Huth echter zijn tweede hand voor het fijngevoelige werk.

 

Huth meent dat hij de twee essentiële voorwaarden kan vervullen: de veiligheid van de patiënt en de kwaliteit van de behandeling. En zijn patiënten blijven hem trouw.

 

Ondertussen hoopt Huth vooral om zijn linkerhand binnen afzienbare tijd opnieuw te gebruiken. Dit zal echter nog een vijftal operaties vereisen. “Ik heb heel veel geluk gehad, dat de juiste mensen zich om mij bekommerd hebben, dat ik goed verzekerd was, dat mijn voorganger in de praktijk is gesprongen en dat mijn vrouw en kinderen dit alles goed hebben doorstaan."

 

Bron: https://www.zeit.de/news/2023-01/15/zahnarzt-behandelt-nach-unfall-patienten-mit-einer-hand