Röntgenstraling bij tandarts verhoogt kans op hersentumor

Diagnostische tandheelkundige röntgenfoto’s zorgen niet voor een hoger risico op kwaadaardige hersentumoren. In eerdere onderzoeken werd aangetoond dat frequente blootstelling aan röntgenstralen zorgt voor een vijf maal grotere kans op een goedaardige hersentumor.

De wetenschappers hebben in twee onderzoeken gekeken wat het verband is tussen goedaardige en kwaadaardige tumoren en het aantal dentale röntgenfoto’s tijdens orale en maxillofaciale zorg. Bij het eerste onderzoek werden 4123 patiënten met een goedaardige tumor en 16.492 gezondheidscontroles geanalyseerd. Het tweede onderzoek werd uitgevoerd onder 197 patiënten met een kwaadaardige hersentumor die 788 controles hadden ondergaan.

Uit analyse van de patiëntengegevens bleek dat het risico op een goedaardige hersentumor toenam naarmate de frequentie van diagnostische dentale röntgenfoto’s groter was. Tussen kwaadaardige hersentumoren en blootstelling werd geen verband gevonden.


Is er reden om de tandarts te vermijden? Nee, dat niet. Slechts acht van de 100.000 mensen krijgt een meningeoom. Het is dus een zeer zeldzame aandoening. Daarnaast werden mensen vroeger aan een hogere dosis röntgenstraling blootgesteld dan tegenwoordig.

 

Toch waarschuwen wetenschappers dat tandartsen niet te pas en te onpas röntgenfoto’s moeten maken. Wanneer een patiënt geen klachten heeft, is het onnodig om een röntgenfoto te maken van zijn of haar gebit.

 

Bron: www.lecourrierdudentiste.com