Ooit zullen tanden van baby’s helpen bij het identificeren van kinderen met riciso op latere mentale problemen

Net zoals de ringen van een boom, bevatten tanden neonatale lijnen die aanwijzingen over kindertijdervaringen kunnen onthullen.

De resultaten van deze studie kunnen leiden tot de ontwikkeling van een noodzakelijk instrument om kinderen die op vroege leeftijd blootgesteld werden aan negatieve ervaringen, met risico op psychologische problemen, te identificeren en hen te begeleiden en te verwijzen naar preventieve zorg, indien nodig.

De oorsprong van deze studie gaat enkele jaren terug naar het werk van Erin C. Dunn, sociale en psychiatrische epidemioloog. Zij bestudeert de effecten van moeilijkheden in de kindertijd; uit research blijkt dat deze verantwoordelijk zijn voor 1/3 van de mentale gezondheidsproblemen.

 

 

Blootstelling aan bronnen van fysieke stress zoals ondervoeding of ziekte kunnen de vorming van dentaal glazuur beïnvloeden en resulteren in uitgesproken groeilijnen in de tanden, de zogenaamd “stresslijnen”, vergelijkbaar met de ringen van een boom die de leeftijd aangeven.

Net zoals de dikte van de groeiringen van een boom iets zeggen over het klimaat, zijn ook de groeilijnen in de tanden een weergave van de ervaringen van een kind in utero en kort na de geboorte, als de tanden gevormd worden. Dikkere stresslijnen zouden wijzen op stressvolle omstandigheden.

De neonatale lijn is ook een belangrijk gegeven in de forensische tandheelkunde.

 

Bron