Naar nog minder extracties in de orthodontie?

Tijdens een recent Frans congres heeft orthodontist Olivier Migault de aanwezige tandartsen uitgelegd waarom in de toekomst de orthodontisten nog minder tanden zullen extraheren dan nu al het geval is.

Het 18de congres Journées de l’Orthodontie vond plaats in Parijs van 7 tot 9 november laatstleden. Een van de aanwezige sprekers was orthodontist Dr. Olivier Migault. Volgens hem zullen er in de toekomst veel minder extracties van tanden moeten plaatsvinden alvorens een orthodontische behandeling wordt opgestart. Hij haalt hiervoor diverse redenen aan.

 

Meer orthognatische chirurgie

 

Zo kan een voortijdige orthodontische behandeling ervoor zorgen dat in een te kleine mond, met weinig plaats voor tanden, de groei van zowel de boven- als de onderkaak wordt bespoedigd, uiteraard binnen de fysiologische grenzen. Dat moet eerder ruimte creëren in plaats dat er ruimte moet worden gemaakt door tanden te trekken. Verder is hij tevreden met de stijging van het aantal orthognatische ingrepen, die ook als gevolg heeft dat minder tanden moeten sneuvelen. Hij pleit trouwens eveneens voor betere terugbetalingsvoorwaarden van dit soort chirurgie, omdat de huidige voorwaarden eerder beperkt zijn. In eenzelfde adem riep hij zijn collega’s ook op om na te denken over de huidige richtlijnen rond extractie. Hoewel er in de tandheelkunde heel duidelijke indicaties zijn om tot een extractie over te gaan, is Dr. Migault van mening dat een klinische beslissing om tot extractie over te gaan helemaal niet lichtzinnig mag worden gedaan. Hij beëindigde zijn presentatie door expliciet zijn collega’s erop te wijzen zowel de voor-  als de nadelen goed te overwegen alvorens een extractie uit te voeren.

David Desmet

Bron: 18ièmes Journées de l’Orthodontie