Meeste gezondheidswinst bij lager suikergehalte

In het Verenigd Koninkrijk wordt in april 2018 de suikertaks in de praktijk uitgerold. Hoe de drankproducenten erop zullen reageren, is nog niet bekend. Een gezondheidseconomische studie voorspelt nu al dat de meeste gezondheidswinst zal worden geboekt met een lager suikergehalte in de softdrinks.

 

Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Maggie De Block mag dan wel haar plannen voor een verdere uitrol van de suikertaks hebben opgeborgen, aan de overkant van het Kanaal moet de concrete uitrol op het terrein nog gebeuren. Hamvraag is hoe de drankproducenten hierop zullen reageren. Hoe hoger het suikergehalte, hoe hoger de taks. Een recente studie onderzocht de mogelijke gezondheidseffecten (lees: gezondheidswinst) van de drie plausibele opties voor de drankindustrie: het suikergehalte in de drankenformule verminderen, de consument de helft van de suikertaks laten ophoesten of marketingacties om klanten te overtuigen over te schakelen naar dranken met een lager suikergehalte. Het verminderen van 30% van het suikergehalte in die dranken met een hoog gehalte en de vermindering van 15% van suiker in die dranken met een gemiddeld suikergehalte zou de meeste gezondheidswinst genereren: 144.000 volwassen en kinderen met obesitas minder, 19.000 gevallen van diabetes type 2 per jaar minder en 269.000 minder gevallen van tandcariës, eveneens op jaarbasis. De twee resterende opties zouden - grosso modo - ieder maar de helft van de hierboven vermelde gezondheidswinst opleveren.

 

Bron: The Lancet Public Health, 2016;DOI:10.1016/S2468-2667(16)30037-8.