Het opsporen van kanker dankzij speekseltest

Sommige kankers zouden te detecteren zijn dankzij een speekseltest, zo meldt de BBC (wetenschappelijke vakblad Clinical Cancer Research).

Tijdige behandeling van kanker kan bepalend zijn voor de overlevingskansen van patiënten. Een nieuw ontwikkelde methode biedt hoop om bepaalde kankersoorten snel en gemakkelijk op te sporen: een speekseltest. Japanse en Amerikaanse wetenschappers ontdekten dat diverse soorten kanker zich in speeksel op maar liefst 54 verschillende manieren manifesteren.

De wetenschappers van de Japanse Keio Universiteit en de Amerikaanse Universiteit van Californië, bestudeerden het speeksel van 215 mensen. Onder hen bevonden zich ook kankerpatiënten. Het speeksel van de zieke mensen had andere kenmerken dan dat van gezonde proefpersonen, zo ontdekten de onderzoekers. Ze concluderen dan ook dat een eenvoudige speekseltest voldoende is om verschillende soorten kanker zoals alvleesklierkanker, borstkanker en mondkanker op te sporen.

De resultaten van het onderzoek zijn hoopgevend. In een experiment om te kijken hoe betrouwbaar de methode was, kon alvleesklierkanker in 99 % van alle gevallen in het speeksel worden gezien. In 95 % van de gevallen was borstkanker zichtbaar en bij 80 % kon ook mondkanker worden gedetecteerd.

De speekseltest kan in één keer 500 stoffen die in speeksel zitten opsporen. Volgens onderzoekers zouden patiënten binnen 12 uur de uitslag te weten kunnen komen. Voor iemand met alvleesklier- of mondkanker kan snelle ontdekking door middel van een speekseltest doorslaggevend zijn. Bij deze soorten kanker is een tijdige ontdekking en behandeling ontzettend belangrijk, omdat er in de beginfase nog weinig duidelijke symptomen zijn, waardoor de ziekte vaak te laat wordt opgemerkt. Speeksel is eenvoudiger af te nemen dan bloed of urine. De snelle diagnose zorgt ervoor dat er daarna snel gestart kan worden met de behandeling.

De onderzoekers willen de nieuwe methode niet alleen voor het opsporen van kanker gebruiken. Ze vermoeden dat ook andere aandoeningen met behulp van speeksel aan het licht kunnen komen. Deze methode zou tot een nieuwe screening voor kanker kunnen leiden, maar verder onderzoek is essentieel om de bevindingen te bevestigen en de eventuele toepassing ervan te rechtvaardigen. De onderzoekers hopen dat de test binnen 3 jaar klaar voor gebruik is.

 

Bron: The UCLA School of Dentistry