Enkel nog RIZIV-nummer na contingenteringsattest

In haar beleidsnota voor volgend jaar heeft de regering aangegeven dat er een KB komt om de invoering van het systeem van contingenteringsattesten te regelen. Enkel kandidaat-tandartsen die een dergelijk attest kunnen voorleggen, zullen nog toegang hebben tot de stage en tot het beroep van tandarts.

 

Dat is een van de doelstellingen van de Algemene Beleidsnota van de regering m.b.t. het gezondheidsbeleid voor volgend jaar. In mei mogen er dan wel o.a. federale verkiezingen zijn, dat betekent niet dat de huidige regering geen beleidsnota opstelt. Enkele paragrafen hierin hebben betrekking op tandartsen, waaronder de zogenaamde contingenteringsattesten. Elk jaar zal dat aantal niet groter zijn dan de quota die voor het desbetreffende jaar werden vastgelegd. En enkel tandartsen die een dergelijk attest kunnen voorleggen, zullen voortaan nog een RIZIV-nummer krijgen. Meteen maakt de regering komaf met de overtallen op de subquota van de Gemeenschappen. Een Interministeriële Conferentie Volksgezondheid zal starten met de onderhandelingen om tot een protocolakkoord met de deelstaten te komen. Dat moet voorkomen “dat jonge mensen geen lange en dure opleiding zullen volgen om dan vast te stellen dat zij niet aan de stage kunnen beginnen en dus nooit het beroep zullen kunnen uitoefenen”.

 

Verder maakt de Beleidsnota ook melding dat het KB dat de delegatie van tandheelkundige handelingen aan verpleegkundigen regelt, zal aangepast worden na het advies van de Technische Commissie voor Verpleegkunde en de Raad voor Tandheelkunde.

 

Bron: Algemene Beleidsnota van de regering, gepubliceerd op 31 oktober 2018.