Dure tandartsen boezemen weinig vertrouwen in

In de Verenigde Staten genieten de tandartsen als zorgverstrekkers minder en minder vertrouwen van de bevolking. Dat tandartsen duur zijn is een van de belangrijkste factoren die het vertrouwen van de Amerikanen naar beneden haalt.

 

In heel wat landen is het een populaire index, de vertrouwensindex in zorgprofessionals. In onze contreien bengelen de tandartsen onderaan het lijstje, want ze moeten artsen, specialisten, verpleegkundigen en apothekers laten voorafgaan. Maar dat is ook het geval in de Verenigde Staten, waar menig onderzoeker zich al jaren stukbijt op de factoren die hiervoor verantwoordelijk zijn. In 1995 stonden de Amerikaanse tandartsen nog op nummer drie, voor artsen en specialisten en in 2009 was een negende plaats de beste plaats die ze konden versieren. Volgens Dr. Ann Boyle is de hoofdoorzaak van die daling de groeiende commercialisering van het beroep en de zelfpromotie, in combinatie met dure behandelingen. Ook het stijgende aantal schandalen, claims en aanklachten waarbij tandartsen betrokken zijn hebben een negatieve impact op hun populariteit. En het probleem zit nog dieper, want uit onderzoek blijkt eveneens dat Amerikaanse studenten tandheelkunde de experts zijn in plagiaat en het vervalsen van onderzoeksresultaten in papers en thesissen. Studenten tandheelkunde blijken ook onnodige behandelingen te hebben uitgevoerd, ondanks een toezicht door stagemeesters.

 

Bron:

Présentation du Dr. Ann Boyle (Southern Illinois University) lors d'un récent forum sur l’éthique du Congrès Annuel de l’ADA à Las Vegas.