Diabetes-medicijn kan helpen bij tandvleesontstekingen

Onderzoek toont aan dat Metformine, een veelgebruikt medicijn dat wordt gebruikt om type 2 diabetes te beheersen, zou kunnen helpen bij tandvleesaandoeningen. Onderzoekers bij King’s College London ontdekten dat het medicijn net zo zeer de klinische resultaten van mensen die geen diabetes hebben zou kunnen kan verbeteren.

 

Daar stopt het echter niet, het zou ook kunnen helpen om botverlies te voorkomen door parodontale aandoeningen of veroudering.

 

Bij de studie voerden de onderzoekers een klinische proef uit bij 20 mensen die tandvleesaandoeningen hadden maar geen diabetes. Hieruit bleek dat metformine hun tandvleesaandoening had verbeterd. Het hielp ook om het suikerniveau en ontstekingen in de mond onder controle te houden.

 

Vitor Neves, docent en parodontoloog stelt hieromtrent: 'Preventie begint voordat de ziekte plaatsvindt. Zowel bij dieren als bij patiënten hebben we goede resultaten gezien, zelfs bij hoge niveaus van bacteriën in de mond. Men kan zich de vraag stellen of tanden poetsen de enige manier is tandvleesproblemen te voorkomen.’

 

'Naast deze verrassende bevindingen lijkt het gebruik van metformine te leiden tot een stabilisatie van de glucosewaarden, een verbetering van de insulinegevoeligheid en controle van ontstekingen. Al deze indicatoren zijn ook rechtstreeks verbonden aan de preventie van systemische ziekten tijdens het verouderen, aangezien we weten dat een goede mondgezondheid hier een positieve impact op kan hebben.’

Metmorfine is goedkoop en in België enkel op voorschrift te verkrijgen.  

 

Bron: https://dentistry.co.uk/2023/10/27/diabetes-drug-could-prevent-gum-disease-study-finds/

https://medicalxpress.com/news/2023-10-common-diabetes-drug-gum-disease.html