Deze maand in DentistNews

Volgende week valt alweer de volgende editie van DentistNews in uw bus. Wat valt deze maand te ontdekken in ons magazine?

 

Dento alveolar compensation (DAC) betekent de verplaatsing van het gehele dento-alveolaire complex ten gevolge van slijtage van het tandweefsel. Dit zorgt voor een steeds zichtbaarder gingiva en leidt tot verdere slijtage en esthetische problemen. In dit artikel toont dr. Hans van Pelt hoe de techniek ‘het Dahleffect’ kan gebruikt worden om deze slijtage in een vroeg stadium op een eenvoudige wijze te behandelen. Dit vormt het eerste artikel in een reeks omtrent ‘het Dahl-principe’ die in DentistNews zal worden gepubliceerd.

 

Zonder dentale depots wordt het moeilijk voor tandartsen om hun patiënten de nodige zorgen te verlenen, zij leveren immers zowel het materiaal als de producten waarvan de tandarts gebruik maakt. Het Kortrijks dentaal depot Codema heeft ondertussen reeds meer dan 50 jaar ervaring en besliste recent om een samenwerking aan te gaan met de internationale speler Dental Bauer. Wij interviewden Jean-Marie Beernaert (Codema) en Bart Vissinga (Dental Bauer) omtrent de Belgische dentale markt, de positie van de dentale depots hierin en de toekomst en uitdagingen van hun samenwerking.

 

We worden steeds ouder en trachten ons eigen gebit dan ook zo lang mogelijk te behouden. Inherent hieraan is erosie en slijtage, hetgeen niet altijd makkelijk te behandelen is, zeker indien de patiënt weinig financiële middelen heeft en er voorafgaand ook nog orthodontie dient plaats te vinden. In deze casus beschrijft tandarts Nurcan Yilmaz-Vukkink stapgewijs hoe ze een patiënte met aanzienlijke erosie opnieuw een mooie glimlach bezorgt.

 

Eric Vandenoostende was op 24 en 25 november 2023 aanwezig op de derde editie van het internationaal Sports Dentistry Symposium in Edinburgh. Hij bezorgt ons een interessant verslag van het symposium waarbij de verhouding tussen topsport en mondzorg centraal staan. Dit vormt dan ook de perfecte voorbereiding voor het Symposium Mondgezondheid en Topsport dat op 27 april 2024 georganiseerd wordt door het VWVT in Gent.

 

Ontvangt u ons magazine nog niet ? Of verhuist u binnenkort?

Dan kan u dat steeds melden info@dentistnews.be