Acupunctuur tegen kokhalzen

Kan acupunctuur soelaas bieden bij patiënten die hun kokhalsreflex bij het nemen van een afdruk niet kunnen onderdrukken? Een kleinschalige Britse studie denkt dit te kunnen aantonen.

Over de al dan niet helende eigenschappen van acupunctuur in de genees- en in de tandheelkunde is het laatste woord nog niet geschreven. Deze meer dan 2.000 jaar oude techniek uit de klassieke Chinese geneeskunde kent evenveel voorals tegenstanders. In de tandheelkunde is dit niet anders. Zo’n 20% van de Amerikaanse bevolking zou kampen met een min of meer ernstige vorm van tandartsenfobie. Een deel van die bevolkingsgroep zou last hebben van kokhalzen bij het nemen van een afdruk van de tanden voor het aanmeten van een prothese bijvoorbeeld.

 

Kokhalsreflexscore

 

Twintig Britse patiënten die last hebben van een kokhalsreflex, tussen de 19 en 80 jaar, namen aan een Brits onderzoek deel. Ze moesten een afdruk van hun bovenste en onderste tanden laten maken in normale omstandigheden en onmiddellijk daarna nadat acupunctuur werd toegepast. De patiënten werd gevraagd om een score aan de kokhalsreflex te geven, een score van 1 tot 10. Een score van tien betekende net niet kotsen. Bij een eerste ronde, het nemen van een afdruk van de bovenste tanden, bedroeg de gemiddelde score van de kokhalsreflex 7. Bij de tweede ronde werden acupunctuurnaalden ingebracht tot de procedure van het nemen van afdrukken gedaan was. De gemiddelde kokhalsreflexscore hierna bedroeg slechts 1. De herhaling van de tweede rondes bij het nemen van een afdruk van de onderste tanden leverde identiek dezelfde gemiddelde kokhalsreflexscores op.

 

PC6, EX1 en CV24

 

Nadeel van dit onderzoek is dat het niet placebogecontroleerd was. Maar niettemin kan deze kleinschalige studie het pad effenen voor een onderzoek op grotere schaal, maar dan wel met een groep van patiënten die geen acupunctuur kregen om ermee te vergelijken. Tot slot nog dit weetje voor tandartsen die in acupunctuur geïnteresseerd zijn en er iets van afweten. De acupunctuurnaalden werden in de volgende punten ingebracht: PC6, EX1 en CV24. Dit zijn punten in het gezicht en in de pols.

 

Bron:
Acupuncture in Medicine, online