Aangepaste criteria voor terugbetaling

Vanaf 1 mei 2014 zijn de criteria voor de terugbetaling van een panoramische radiografie aangepast bij personen ouder dan 18 jaar, tevens gingen richtlijnen van kracht die aangeven onder welke omstandigheden een panoramische radiografie kan worden uitgevoerd.

Bij personen ouder dan 18 jaar is vanaf 1 mei de terugbetaling (307090-307101) beperkt tot één vergoeding per twee kalenderjaren. Bij personen met een extern orofaciaal trauma, kunnen bijkomende panoramische radiografieën worden terugbetaald onder de verstrekking 307274-307285. De voorwaarden voor terugbetaling die tot 1 mei 2014 geldig waren voor de hele bevolking blijven (tijdelijk) doorlopen voor personen onder de 18 jaar. Dit betekent dat de panoramische radiografie eenmaal per kalenderjaar wordt vergoed (377090-377101). Een bijkomende terugbetaling voor een panoramische radiografie is mogelijk na akkoord van de adviserend arts van de mutualiteit.

 

Goedgekeurde richtlijnen

 

Op 28 april 2014 heeft het Verzekeringscomité de volgende richtlijnen goedgekeurd. Deze richtlijnen traden in werking op 1 mei 2014 voor de +18-jarigen. Het gebruik van de panoramische opname dient voorbehouden voor die gevallen met bewezen nut voor diagnose en/of behandeling van de patiënt. Een panoramische opname kan dus enkel gemaakt worden als, na een grondig klinisch onderzoek van de patiënt, blijkt dat bijkomende radiologische informatie nodig is om de diagnose te stellen of de behandeling uit te voeren. Het gaat daarbij om radiologische informatie van een ruimer of ander opnamegebied dan mogelijk met een intraorale opname. Voorafgaand aan het maken van een panoramische opname dient de beschikbaarheid van bestaande radiologische opnames nagekeken, zodat reeds beschikbare

radiologische informatie desgevallend kan worden gebruikt. Als voorafgaand beeldmateriaal beschikbaar is, kan een nieuwe panoramische opname enkel geïndiceerd zijn, als er onvoldoende informatie geput kan worden uit het klinische onderzoek en het bestaande beeldmateriaal om de diagnose te stellen of de behandeling uit te voeren. Standaardintervallen gelden niet als verantwoording voor een nieuwe panoramische opname. Het rechtvaardigen van een opname gebeurt op basis van de patiënt-specifieke klinische en radiologische informatie.

Tot slot dient het gebruik van een panoramische opname in het bijzonder beperkt bij kinderen en zwangere vrouwen. Risico’s zijn leeftijdsgebonden, met de grootste risico’s voor de foetus en de kleinste kinderen. Indien klinisch onderzoek een panoramische radiografie rechtvaardigt, dienen bijkomende dosisreducerende maatregelen gebruikt te worden (specifiek kinderprogramma of vermindering veldgrootte, mA, rotatietijd, …). Indien een jong kind niet in staat is om stil te blijven staan, tijdens de rotatiebeweging van een panoramisch toestel, is een panoramische opname niet gerechtvaardigd.

 

 

Bron: RIZIV