Meta-analyse toont aanvullende voordelen

Meta-analyse toont aanvullende voordelen aan van mondspoelingen met etherische oliën

Beduidend betere controle van plaque en tandvleesproblemen door aanvullend spoelen

 

Een meta-analyse met gegevens van meer dan 5.000 proefpersonen bevestigt het gunstige effect van mondspoelingen met etherische oliën (zoals bijvoorbeeld Listerine®) op de controle van biofilms, als de spoeling gebruikt wordt als aanvulling op poetsen en flossen. De voornaamste boodschap is: aanvullend spoelen is een doeltreffende methode om tanden tandvleesproblemen langdurig te helpen te beheersen en de mond gezond te houden.

 

Overtuigende resultaten na zes maanden

Aanvullend spoelen verbetert de plaque-index significant

  • Bij 83 % van de deelnemers die aanvullend spoelden (MMEO-groep) nam de plaque-index significant af met 20 %.
  • In de groep die uitsluitend mechanisch reinigde (MM-groep) kon daarentegen slechts bij 25 % van de deelnemers een afname van de plaque-index met 20 % vastgesteld worden.

 

Aanvullend spoelen verhoogt het aantal plaquevrije tandvlakken

  • Bij 37 % van de deelnemers die aanvullend op de mechanische tandreiniging de mondspoeling gebruikten (MMEO-groep), was de helft van de tandvlakken vrij van plaque.
  • In de groep die uitsluitend mechanisch reinigde (MM-groep), waren slechts bij 6 % van de proefpersonen de helft van de tandvlakken vrij van plaque.

 

Significante verandering in de resultaten voor tandvlees

  • Bij 45 % van de deelnemers die aanvullend spoelden (MMEO-groep), was de helft van de plaatsen in de mondholte vrij van ontstekingen.
  • In de groep die alleen mechanisch reinigde (MM-groep) was slechts bij 14 % van de deelnemers de helft van de plaatsen in de mondholte vrij van ontstekingen.