Wet kwaliteitsvolle zorgpraktijk zal kwaliteit in megapraktijken waarborgen

Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Maggie De Block gelooft dat het voorontwerp van de wet op de kwaliteitsvolle zorgpraktijk voldoende garanties biedt om de kwaliteit van tandzorg te waarborgen, zowel in de individuele maar ook in de (grotere) groepspraktijken.

 

Parlementslid Anne Dedry (Ecolo-Groen) vroeg de minister naar haar standpunt m.b.t. de tendens dat zelfstandige praktijken worden opgekocht door investeringsgroepen, met aan het hoofd een CEO of praktijkmanager, die vooral voor de winstmaximalisatie moet zorgen. En dus niet langer een tandarts aan het hoofd van een tandartsenpraktijk.

 

“In ons land geldt de vrijheid van onderneming. Schaalvergroting hoeven wij per definitie niet als iets negatiefs te zien. Het draagvlak om investeringen te doen wordt groter en hierdoor kunnen nieuwe technologieën en innovaties sneller doorbreken”, klinkt het. De grotere (mega)praktijken zullen, net als de individuele praktijken, moeten voldoen aan de bepalingen van de wet op de kwaliteitsvolle zorgpraktijk. Dezelfde kwaliteitsvoorwaarden zullen van toepassing zijn in ziekenhuizen, bij individuele tandartsen of extramurale praktijken. In die grote praktijken zal de diagnostische en therapeutische vrijheid moeten worden nageleefd, aldus de minister. Op de vraag of een niet-tandarts aan het hoofd kan staan van een grote tandartsenpraktijk, gaf ze echter geen antwoord.

 

Bron: www.dekamer.be