Wereldwijde chronische ziekte nr. 1: cariës

Niet minder dan vijf miljard mensen wereldwijd zouden met cariës kampen. Meteen is dit de chronische ziekte nr. 1 in de hele wereld. Dit onthutsende cijfer werd op een congres in Nigeria bekend gemaakt.

Om de haverklap publiceren vooraanstaande medische vakbladen hitlijsten met de meest voorkomende chronische aandoeningen wereldwijd. Traditioneel duiken daarin op diabetes, hart- en vaatziekten. Op weinig of geen lijsten staat cariës vermeld. Op het congres van de Alliance for a Cavity-Free Future (ACFFF) in Nigeria is op basis van een extrapolatie van cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) berekend dat over de hele wereld vijf miljard mensen met cariës te maken (zullen) hebben. Volgens die WHO-cijfers kampt 60 tot 90% van de kinderen in geïndustrialiseerde landen met cariës, alsook de meerderheid van de volwassenen uit die landen.

 

2026

 

ACFFF mag dan wel een lokaal Afrikaans initiatief zijn, de deelnemers kwamen uit tientallen niet-Afrikaanse landen. Een wereld zonder cariës is meer dan een ambitieus project, ACFFF zal wereldwijd bij alle nationale overheden voor een gedegen preventiebeleid pleiten. ACFFF heeft intussen een project gelanceerd om ervoor te zorgen dat elk kind dat vanaf 2026 in Nigeria wordt geboren, cariësvrij blijft zijn of haar hele leven. Dat belooft een hele opgave te worden, in een land en regio die met nog veel grotere gezondheidsproblemen kampt. Het is alvast een mooi begin.

 

 

Bron: Leadership