Waterfluoridering heeft de minste impact op het milieu

In ons land voegt geen enkele watermaatschappij nog fluor toe aan het drinkwater, maar toch duiken regelmatig opinies en studies op die fluoridering verdedigen. De klinische effectiviteit en kostenanalyses werden reeds meerdere malen onder de loep genomen, maar de milieu-impact werd nog niet eerder bestudeerd.

 

Onderzoekers uit Dublin en London publiceerden in The British Dental Journal hun onderzoek dat aantoont dat waterfluoridering een lagere belasting heeft op het milieu in vergelijking met andere preventieve maatregelen tegen cariës.

 

Tegenwoordig heeft meer dan 35% van de wereldbevolking toegang tot waterfluoridering, waarbij studies aanzienlijke verminderingen van tandbederf aantonen.

 

Onderzoekers gingen de milieu-impact van waterfluoridering na. Om deze impact te kwantificeren, voerde het onderzoeksteam een levenscyclusanalyse (LCA) uit door zorgvuldig het transport, het gewicht en de hoeveelheden van alle producten en de processen die betrokken zijn bij alle drie de preventieve programma's (tandpoetscampagnes, fluoride varnish en waterfluoridering) te meten. De gegevens werden ingevoerd in specifieke software (OpenLCA) en het team gebruikte de Ecoinvent-database waardoor ze onder meer de koolstofvoetafdruk, de benodigde hoeveelheid water en het grondgebruik voor de producten konden becijferen.

 

Op deze manier kwamen de onderzoekers tot de conclusie dat waterfluoridering de laagste milieubelasting had van de drie bestudeerde categorieën. Het onderzoek toonde ook aan dat waterfluoridering het grootste rendement op investering oplevert.

 

Dit onderzoek versterkt wereldwijd het pleidooi voor waterfluorideringsprogramma's om cariës te verminderen, zeker bij de meest kwetsbare bevolkingsgroepen.

 

Bron: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/08/220829194742.htm