Vapen net zo ongezond voor de mond als roken waarschuwt EFP

Al jaren is algemeen bekend dat roken kan leiden tot ernstige schade aan het tandvlees en de mondgezondheid, waarbij rokers meer tandvleesaandoeningen, meer tandverlies en een verhoogd risico op mondkanker hebben. Het is ook bekend dat tandvleesaandoeningen een negatieve rol kunnen spelen bij de algemene gezondheid, bijvoorbeeld bij diabetes, hart- en vaatziekten, chronische luchtwegaandoeningen, inflammatoire darmziekten en andere aandoeningen.

 

Ondertussen verdringt de elektronische sigaret echter het gewone equivalent bij velen. Vandaag wijzen de waarschuwingen tegen het vapen echter vooral op het gevaar voor het hart en de longen maar wordt geen sprake gemaakt van schade aan de mond en het tandvlees.

 

De EFP (Europese Federatie van Parodontologie) waarschuwt vandaag echter dat vapen echter net zo schadelijk kan zijn voor het tandvlees als gewone tabak. Gezien de relatieve nieuwheid van de e-sigaret is het onderzoek nog niet zo vergevorderd als voor tabak. Toch tonen studies duidelijk aan dat er wel degelijk een verband is tussen e-sigaretten en slechte mondgezondheid. Waar tabaksrokers zich veel meer bewust zijn van het roken als risicofactor denken gebruikers van e-sigaretten dat dit op een of andere manier minder schadelijk is.

 

Een oorzaak van de negatieve impact is immers nicotine, ongeacht of het gerookt of verdampt wordt. Ook andere chemicaliën in vapes kunnen de schade aan de mond verhogen, waaronder afbraak aan het parodontium.

 

De EFP dringt er dan ook op aan dat vapes niet worden aanbevolen als afbouwstrategie om te stoppen met roken en dat patiënten worden geïnformeerd omtrent de waarschijnlijk schadelijke impact van e-sigaretten op mondgezondheid en tandvlees.

 

Bron: https://www.efp.org/press-media/