Tandpijn behandelen met botulinetoxine

De diagnose tandpijn is soms een uitdaging voor tandartsen. Factoren zoals de tandheelkundige voorgeschiedenis, medische voorgeschiedenis, extraoraal onderzoek en de psychologische toestand dragen bij tot een juiste diagnose. 

 

Niet-odontogene kiespijn kan worden gedefinieerd als de pijn die wordt waargenomen op de pulpa en aangrenzende structuur, maar die niet afkomstig is van de tand of de parodontale weefsels. Als klinische en radiografische onderzoeken geen pathologische bevindingen in de tanden of de omliggende parodontale structuren aan het licht brengen, moet een niet-odontogene oorzaak van de pijn worden overwogen. De oorzaken van niet-odontogene kiespijn kunnen spieraandoeningen, sinus- en neusslijmvliesproblemen, neuropathische pijn, neurovasculaire pijn, psychogene problemen of cardiogene ziekte zijn.

 

Deze casus gaat over niet-odontogene myofasciale pijn in het kwadrant linksonder bij een 39-jarige vrouwelijke patiënt.

Wortelkanaalbehandeling, vervanging van inlay en gedragsveranderingen werden uitgevoerd. Injectie van botulinetoxine A (BoNT, botulinum toxin) in de linker kauwspier verminderde de pijn.

 

Bron