Tandarts ontwikkelt apparaat voor vroege opsporing cariës
Gili Naveh, hoofddocent orthodontie aan Tufts University School of Dental Medicine (Massachusetts, VS), kreeg van de ouders van haar jonge patiënten vaak te horen dat hun kinderen – ondanks alle voorzorgsmaatregelen die door de tandarts werden aangeraden – toch vaak meerdere gaatjes moesten worden gevuld bij elk tandartsbezoek. Mocht er een mogelijkheid zijn die in een vroeg stadium te ontdekken zouden ze sneller naar de tandarts kunnen en hebben zo ook minder vullingen nodig. Dit is exact wat Gili Naveh heeft gedaan.
Wanneer het pH-niveau op het tandoppervlak onder de 5,5 daalt leidt dit tot demineralisatie, wat gaatjes kan doen ontstaan. Normaal gezien is de pH in de mond neutraal. Via x-ray wordt een gaatje pas opgespoord nadat ongeveer 30% van het glazuur op een bepaalde plaats is aangetast. Nog vroeger deze gaatjes opsporen is dan ook moeilijk.
Naveh ontwikkelde een soort tandenstoker die gebruikers waarschuwt voor gaatjes door de zuurtegraad op bepaalde plaatsen van het tandoppervlak te detecteren.
Door voordien een suikergom te eten wordt de suiker op de tanden omgezet in zuren en als nadien de punt van het apparaat op verdachte plekken wordt gezet zal de kleur wijzigen indien er een sterk genoeg zuur aanwezig is om gaatjes te veroorzaken. Op die manier kunnen de bacteriën die de suiker omzetten in zuren door de tandarts worden verwijderd en kan er pasta met mineralen worden geplaatst die het glazuur terug versterkt. Het is volgens Naveh goedkoop, gemakkelijk en erg visueel. Het product wordt momenteel verkocht onder de handelsnaam CaviSense, al leveren ze nog niet buiten de VS.
Ondertussen werkt haar team aan de ontwikkeling van een product waarmee het volledig gebit in één keer kan gescreend worden met een bitetray. Ze hopen het nog dit jaar op de markt te krijgen.
Er wordt meer en meer gekeken naar het testen van pH-waardes om gaatjes bij kinderen te voorkomen en te herkennen. Onderzoek uit Polen en Roemenië toonde reeds een significant verband tussen lage pH-waarden en tandbederf bij kinderen. Door de zuurtegraad in de mond na te gaan kunnen de risico’s beter worden ingeschat. Speekseldiagnostiek lijkt een steeds groter wordende markt te zullen zijn.
Bron: https://www.oralhealthgroup.com/clinical/dental-research/the-story-behind-a-dentist-turned-scientist-who-created-a-device-to-detect-early-cavities-without-x-rays-1003986511/ & https://cavisense.com/