Studie linkt ultraverwerkt voedsel aan kaakafwijkingen bij kinderen

Een onderzoek van de Katholieke Universiteit van Valencia lijkt aan te geven dat er een link kan zijn tussen ultrabewerkt voedsel (UPF’s) en ontwikkelingsproblemen in de kaken van kinderen. Dit zou dan ook leiden tot misvormingen van het gebit, zoals een grote overjet. UPF’s zitten vol met additieven waarop nauwelijks moet worden gekauwd, zoals kant-en-klaarmaaltijden, ontbijtgranen en snoep.

 

De voedingsgewoonten van 3 tot 5 jarige kinderen werden door de onderzoekers geanalyseerd met focus op het verband tussen zachte voeding en de ontwikkeling van de kaak. Door te vaak UPF’s te eten krijgen de kaken niet de nodige kauwactiviteit die nodig is om de botgroei te stimuleren, de gezichtsspieren te versterken en de goede positie van het gebit te ondersteunen. Het kauwen op vast, vezelrijk voedsel zoals groenten, fruit en natuurlijke eiwitten is dan ook belangrijk voor een goede ontwikkeling van de kaak en bij uitbreiding het gebit.

 

Daarnaast benadrukten de onderzoekers ook bredere gezondheidsproblemen die gelinkt worden aan de UPF’s, zoals overmatig eten, obesitas en ademhalingsproblemen. Het overschakelen van een ‘jager-verzamelaar’-dieet naar een dieet vol met zachte en verwerkte opties heeft deze problemen versterkt.

 

Bron: https://www.oralhealthgroup.com/news/younger-generations-jaws-are-shrinking-study-links-ultra-processed-foods-to-dental-deformities-in-children-1003983701/