Snoep TEGEN cariës

BERLIJN – Cariësbacteriën nemen in aantal af door met bepaalde melkzuurbacteriën verrijkt snoep. Dat blijkt uit recent onderzoek van Organobalance, een Duits biotechnologisch bedrijf. Speeksel op snoep met Lactobacillus paracasei bevatte significant lagere waarden van Streptococcus mutans, de voornaamste veroorzaker van cariës.


Tijdens het onderzoek ontvingen zestig participanten ofwel suikervrij snoep met Lactobacillus paracasei ofwel placebosnoep. De participanten werd gevraagd anderhalve dag lang na elke maaltijd vier keer snoep te nuttigen. Gedurende het experiment mochten de participanten zich niet bezighouden met hun orale hygiëne en geen koffie, thee, wijn of probiotisch voedsel als yoghurt of kaas consumeren.

De L. paracasei kan de sleutel zijn tot een methode voor selectieve reductie van cariësbacteriën. De bacterie beïnvloedt de orale microbiota positief, zonder dat hij nieuwe of additionele risicofactoren met zich meebrengt, stellen de onderzoekers.


Naast parodontale ziekten is dentale cariës wereldwijd de belangrijkste mondaandoening. Hoewel de verspreiding en ernst van de ziekte wereldwijd verschillen, schat de Worlth Health Organization (WHO) dat 60 tot 90% van de schoolkinderen en de overgrote meerderheid van de volwassenen lijdt aan cariës.


Het onderzoek ‘Lactobacillus paracasei DSMZ16671 reduceert “mutans streptococci”: een pilootstudie op korte termijn werd online gepubliceerd in het blad Probiotics and Antimicrobial Proteins.