SLAAPAPNEU

Een artikel in Sleep Science geeft een klinische beoordeling van indicaties in de mond bij patiënten met hoog en laag risico voor obstructief slaapapneu. Gepredetermineerde criteria voor TMJ problemen, Angle malocclusie, bovenkaakconstrictie, faciaal profiel, Mallampati score voor de uvula, tonggrootte, diepte van palatum en parodontitis werden geëvalueerd.

 

Bij alle variabelen, uitgezonderd malocclusie en parodontitis,  was er een significant verschil tussen de hoog-risico en nul-risico patiënten voor OSA (Obstructive Sleep Apnea). Halsomtrek van meer dan 40 cm, Class 3 of 4 Mallampati score, grote tong en diep palatum werd algemeen geobserveerd bij de high-risk OSA groep en waren elk onafhankelijke risicofactoren voor het ontwikkelen van een hoog risico voor OSA. 

 

Mannen hebben een groter risico dan vrouwen, vooral door een verschil in vetophopingszones bij mannen en vrouwen. De BMI (body mass index) alleen zou u op het verkeerde been zetten. Bij BMI alleen is het verschil niet significant, bij nekomtrek >40 cm wel , dit zou een betrouwbare predictor zijn voor OSA.

 

Tandartsen kunnen bijgevolg een vitale rol spelen in het screenen en doorverwijzen. 

Wanneer de tandarts een van deze criteria ziet, zou hij/zij de patiënt moeten ondervragen over zijn slaaphistoriek en de patiënt informeren over slaapproblematiek en de mogelijke gevolgen. Dus moet de tandarts zijn/haar kennis over slaapapnoe en de mogelijke behandelingen steeds up to date houden gezien de ernst van de mogelijke gevolgen.

 

Lees het volledige artikel.