Senioren: geen geld voor tandzorg

Twee Angelsaksische studies hebben onlangs opnieuw aangetoond dat geldproblemen bij Britse en Amerikaanse senioren verantwoordelijk zijn voor heel wat mond-, tand- en andere gezondheidsproblemen.

Het verband tussen een laag inkomen en een belabberde mondgezondheid, los van de leeftijd, is intussen al door heel wat internationale en grootschalige studies aangetoond. Hoewel de methodiek en de opzet van dergelijke studies heel uiteenlopend kunnen zijn, komen ze vaak tot dezelfde bovenvermelde conclusie. Een Britse studie onderzocht deze link opnieuw aan de hand van een uitgebreide database met dentale (geanonimiseerde) patiëntengegevens en een Amerikaanse studie maakt (opnieuw) pijnlijk duidelijk dat de senioren in de Verenigde Staten die geen ziekteverzekering voor dentale zorg hebben daardoor vaker met parodontitis kampen. Van parodontitis is eveneens geweten dat dit een risicofactor voor allerlei chronische aandoeningen is, zoals cardiovasculaire ziektes en diabetes.

 

Tandheelkundige kloof

 

De Britten met een gemiddeld laag inkomen over hun hele loopbaan hadden op hun 70ste levensjaar gemiddeld acht tanden minder dan hun landgenoten van dezelfde leeftijd, maar die een hoger inkomen hadden. Dat is - in het kort - de conclusie van een grootschalig onderzoek waaraan 6.000 Britten, allen ouder dan 21 jaar, hadden deelgenomen. Personen met een laag inkomen en minder hoge opleiding zagen hun risico van parodontitis en cariës toenemen, in vergelijking met de Britten die qua opleiding en financiën het beter hebben. De auteurs van de studie beseffen dat ze geen wereldschokkend nieuws hebben ontdekt, maar ze stelden wel vast dat de kloof tussen arm en rijk niet alleen groter wordt, maar ook dat de tandheelkundige problemen tussen beide uitersten significanter zijn geworden.

 

Spoeddienst

 

Aan de overkant van de Atlantische Oceaan is bekend geraakt dat bijna een kwart van de senioren parodontitis heeft, wat meteen één van de grootste gezondheidproblemen van die bevolkingspopulatie is. Slechts 20% van de senioren heeft een private ziekteverzekering, terwijl de openbare ziekteverzekering Medicare niks van tandzorg terugbetaalt aan de ouderen. Senioren met een gemiddeld pensioen kunnen geen tandzorg veroorloven. Intussen gingen in de periode 1999-2000 niet minder dan 1 miljoen senioren naar de spoeddienst met een dringend tandprobleem. In de periode 2009-2010 klopt dit aantal af op maar liefst 2,3 miljoen bezoeken aan een urgentieafdeling van een ziekenhuis. Hier is dan wel terugbetaling vanuit Medicare voorzien, hoewel de meeste urgente behandelingen beperkt blijven tot het voorschrijven van een stevige, al dan niet opioïde, pijnstiller en tot de extractie van tanden.

 


Bronnen:

Journal of Dental Research

Rapport “A State of Decay”