Robot-tandenborstel voor mindervaliden

Gedurende acht jaar is het Zwitsers bedrijf Curaprox bezig geweest met het ontwikkelen van de eerste robotische tandenborstel die mindervaliden toelaat om hun tanden efficiënt en onafhankelijk te poetsen.

 

Tot nu toe hadden deze mensen slechts twee mogelijkheden, ofwel dienden zij hulp te krijgen bij het poetsen van hun tanden, ofwel was hun tandzorg gewoon niet optimaal met alle gevolgen van dien. Studies tonen aan dat maar liefst 88% van de mensen met een handicap problemen met hun  gebit ondervinden.

 

Samba, het eerste model van de robot-tandenborstel, maakt gebruik van een combinatie van hoge en lage-frequentiebewegingen die 12.900 borstelharen dynamisch over de tanden laat wrijven. Zo worden tandplak en etensresten grondig verwijderd. Door de Samba is het niet langer nodig om manuele bewegingen uit te voeren waardoor mensen die hiermee moeite hebben gewoon de tandenborstel in hun mond kunnen steken en erop bijten.

 

De opzetstukken van de tandborstel zijn vervangbaar net zoals bij elektrische tandenborstels en dienen iedere drie maanden te worden vervangen. De Curaprox is momenteel enkel in de Verenigde Staten verkrijgbaar en kost 299 dollar.

 

Bron: https://curaprox.us/info/samba