Robot-assistentie bij implantaatchirurgie verhoogt nauwkeurigheid en klinische veiligheid
Een onderzoeksteam van het Chinese Xi’an Jiaotong University Hospital of Stomatology analyseerde de nauwkeurigheid van robotassistentie bij het plaatsen van implantaten. Het gebruikte systeem, genaamd Remebot, bestaat uit een primaire eenheid met een robotarm, een beeldscherm en bijhorend besturingssysteem. Dit werd gecombineerd met de nodige optische sensoren en positioneringsmarkeringen.
In totaal werden 95 implantaten geplaatst bij 65 patiënten, waarvan 50 implantaten bij 35 patiënten met het r-CAIS-robotsysteem en 45 implantaten bij 30 patiënten zonder assistentie van de robot. Navolgend werd de nauwkeurigheid van de implantaatafmetingen en positionering beoordeeld.
De analyse van de meervoudige lineaire regressie toonde aan dat in de r-CAIS-groep de indicatoren (kaaktype, zijde, positie, implantaatdiameter en lengte) geen statistisch significante invloed hadden op de platform-, apicale en angulaire afwijkingen.
Daarentegen hadden in de andere groep zonder robotassistentie de variabelen kaaktype, implantaatpositie en diameter een significante invloed op de angulaire afwijking. Grotere angulaire afwijkingen werden waargenomen in de bovenkaak, bij anterior geplaatste implantaten en bij implantaten met een kleinere diameter.
Hieruit leiden de onderzoekers dan ook af dat de assistentie van de robot de nauwkeurigheid van de plaatsing van de implantaten aanzienlijk verbetert. Dit biedt een sterke basis om verder onderzoek te verrichten naar de toepassingen van robotsystemen in de tandheelkundige chirurgie.
De ontwikkelingen in robotische (tand)heelkunde volgen zich snel op. Vorige zomer vond in Colombia de eerste volledig automatische behandeling van een patient plaats (link: https://www.dentistnews.be/nl/nieuws/eerste-volledig-geautomatiseerde-tandheelkundige-ingreep-n-1404/).