Nieuwe techniek kan endodontische behandeling vervangen

Britse onderzoekers zijn een nieuwe techniek aan het uittesten voor de behandeling van geïnfecteerde pulpa. Deze werkwijze kan worden uitgevoerd in slechts twee behandelingen en kan een manier zijn om een lange wortelkanaalbehandeling te vermijden, meldt Binhas.

Eerste fase van de nieuwe behandeling vereist het boren in de tand en het toepassen van een antibioticum om het wortelkanaal te desinfecteren . Twee weken later maakt de tandarts kleine sneetjes in het wortelkanaal, zodat er een bloedklonter ontstaat.

De klonter bevordert de groei van nieuwe bloedvaten , die zuurstof en voedingsstoffen aanvoert stimuleert en de pulpa helpt bij het regenereren . Momenteel begrijpt men het proces nog niet helemaal , maar er wordt gesuggereerd dat een bloedklonter een hoge concentratie van groeifactoren bevat die helpen bij het herstel van het beschadigde weefel . Studies hebben deze methode als effectiënt geëvalueerd.

Onderzoekers aan de Universiteit van Liverpool testen revascularisatie bij 15 patiënten. De resultaten worden vergeleken met een controlegroep van 15 patiënten behandeld met een conventionele endodontische behandeling.

Dr Hugh Devlin , professor in de restauratieve tandheelkunde aan de Universiteit van Manchester , zei : "Dit is een uitstekende techniek die veel belangstelling krijgt in de wetenschappelijke tijdschriften . Conventionele behandeling elimineert bacteriën , maar voorkomt de nieuwe aanvoer van bloed in de wortel . "