Nieuw: Elektronisch doktersvoorschrift
Het Recip-e project voor elektronische doktersbriefjes is klaar voor de grote uitrol. Dat heeft minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx bekendgemaakt.
Recip-e is de benaming voor het systeem waarbij doktersvoorschriften elektronisch en beveiligd bewaard en afgeleverd worden aan een zorgverlener of apotheker. De softwareoplossing wordt al sinds 2011 getest, maar is nu helemaal klaar om massaal uitgerold te worden. Dat zullen in eerste instantie de huisartsen en apothekers zijn.
“De gemiddelde apotheker moet vijf keer per dag een arts opbellen omdat hij het voorschrift niet kan lezen”, zegt minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx. “Dat kan leiden tot gevaarlijke situaties, zoals een overdosis.”
Daarom krijgen artsen die Recip-e gebruiken – een extensie op het eHealth-platform - de mogelijkheid om hun voorschriften elektronisch door te sturen over een beveiligde verbinding. De patiënt krijgt enkel een barcode mee, die hij bij de apotheek moet laten scannen. Via een koppeling met MyCareNet kan de apotheker onmiddellijk controleren hoe de patiënt is verzekerd. Als het geneesmiddel niet wordt opgehaald, heeft de arts de mogelijkheid om het voorschrift weer in te trekken.
“Een extra voordeel is dat het elektronisch voorschrift onmogelijk te vervalsen is, wat met de huidige papieren voorschriften wel eens gebeurt”, zegt de minister. “Er kan ook onmiddellijk worden nagetrokken of het geneesmiddel een probleem oplevert met een allergie of gevoeligheid van de patiënt.”
Het is voorlopig niet de bedoeling de nieuwigheid te verplichten. “Ik ga ervan uit dat dit snel algemeen ingang zal vinden”, aldus Onkelinx.
Ook tandartsen en kinesisten
Zo’n 95% van de 17 verschillende softwarepakketten die huisartsen gebruiken zijn momenteel al gehomologeerd voor Recip-e. Aan apothekerskant is dat 40 procent. Tegen midden 2014 zouden alle pakketten geschikt moeten zijn, zodat niets nog een grootschalige uitrol in de weg mag staan.
Later dit jaar worden ook de softwarepakketten voor tandartsen aangepakt, waarna ook kinesitherapeuten en verpleegkundigen kunnen aangesloten worden. Op langere termijn komen ook aanvragen voor radiografieën, klinische laboratoria en voorschriften van specialisten aan bod. “Technisch zijn we eigenlijk klaar. Het is nu gewoon een kwestie van de nodige softwarepakketten te homologeren, en iedereen te overtuigen van de voordelen van het systeem”, besluit Marc Nyssen, projectleider van Recip-e dat ontwikkeld werd door Accenture en waarbij Belgacom instaat voor de hosting.
eHealthBox
Het elektronisch voorschrift wordt daarnaast ook aangevuld met de zogenaamde eHealthBox, een beveiligd alternatief voor het briefje dat een patiënt vaak mee krijgt als hij wordt doorverwezen naar een andere arts of specialist. Vierduizend huisartsen testen het systeem momenteel uit dat sinds april 2013 al operationeel is. “De eHealthBox heeft ook alle functionaliteiten van een elektronisch berichtensysteem, maar dan wel end-to-end beveiligd”, vertelt Frank Robben van het eHealth-platform. “Iedere zorgverstrekker staat in voor het aanmaken van zijn sleutelpaar: een publieke en een private key. Enkel zo kan de veiligheid gegarandeerd worden”, zegt Robben.
Bron: Knack.be