Mondwater met chloorhexidine geeft vlekken op tanden

Diverse zonder voorschrift verkrijgbare mondspoelmiddelen doen wat ze beloven, hebben onderzoekers van de Cochrane Collaboration uitgezocht. Ze drukken het aantal geuroverlast gevende bacteriën in de mond en reduceren de concentratie scheikundige stoffen die mensen uit hun mond doen ruiken. Sommige mondwaters hebben een nadeel: ze veroorzaken (tijdelijke) vlekken op tong en tanden, meldt Medinews. Ook kunnen ze tijdelijk de smaakzin wijzigen, waarschuwen de onderzoekers.

 

Zowat de helft van de mensen heeft wel eens last van een slechte adem. Die wordt veroorzaakt door bacteriën die zich ophopen op de tong en de tanden en die onfris geurende zwavelverbindingen als zwavelsulfide vrijstellen. Dat is de scheikundige stof die ook rotte eieren hun geur bezorgt.

 

Om die geur tegen te gaan, zijn er twee soorten mondspoelmiddelen op de markt. De ene doodt de bacteriën die de kwalijke stoffen afscheiden, de andere maskeert de geuren van deze stoffen.

 

En allebei werken ze, rapporteert Zbys Fedorowicz van het ministerie van Volksgezondheid in Bahrein, die een vergelijkende studie van diverse mondwaters aanvoerde. Middelen met antibacteriële werking, als chloorhexidine en cetylpyridine, scoren beter dan mondwaters in een vergelijkende test, waarbij menselijke neuzen de jury vormden. Hetzelfde geldt voor mondwaters met chloordioxide en zink, die kwalijke geuren maskeren.