Mondspoelmiddelen kunnen het virusrisico in de mond reduceren

Ook producten uit de supermarkt of bij de apotheker kunnen het risico van SARS-CoV-2 virussen voor een korte tijd reduceren. 

 

Virussen en bacteriën zijn in het ganse lichaam aanwezig. Vooral in de mond, de keel en de neus zijn ze in grote getale aanwezig.  Door hoesten of niezen, maar ook door spreken of roepen worden virussen en bacteriën via aerosolen of kleine druppeltjes in hun omgeving verdeeld. 

 

Met mondspoelmiddelen die je bij de apotheker of supermarkt kan vinden, kan je de virusbelasting tenminste voor een korte tijd duidelijk verminderen en daardoor het eventuele risico van overdracht van coronavirussen verminderen, wat bijvoorbeeld bij een tandheelkundige behandeling nuttig kan zijn.  Dit toonde onlangs een Duitse studie aan, die verscheen in de Journal of Infectious Diseases.   

 

De onderzoekers testten acht mondspoelmiddelen op celculturen.  Ze mengden een mondspoelmiddel met viruspartikels en een substantie die het effect van het speeksel in de mond nabootsten.  Het mengsel werd dertig seconden geschud om het effect van het gorgelen te simuleren.   Nadien gebruikten ze Vero-E6-cellen om de virustiter te bepalen die bijzonder gevoelig zijn voor het SARS-CoV-2 virus.

 

 

© A.P. Andonov

 

Cryo-EM-reconstructie van de SARS-spike (A) en SARS-spike-ACE2-complex (B), gezien vanuit een zij- en bovenperspectief.  Kleurenschema: ACE2, violet; spike, groen; steel, blauw; envelop, beige; nucleocapside, rood.

 

 

Mondspoelmiddelen uit de Duitse studie.  Enkele zijn niet verkrijgbaar in België.

 

Handelsnaam

Actief bestanddeel

Log Reduction Factor  Strain 1

Log Reduction Factor Strain 2

Log Reduction Factor Strain 3

Listerine cool Mint

Ethanol, essentiële oliën

>3,11

>2,78

>2,61

Iso-Betadine 0%

Polyvidone-iodine

>3,11

>2,78

>2,61

 

Dequonal

Dequaliniumchloride,

Benzalconiumchloride

>3,11

>2,78

>2,61

 

 

 

 

 

Octenident

Octenidinedihydrochloride

1,11

0,78

0,61

Chlorhexamed

Forte

Chloorhexidinedigluconaat

1,00

0,78

1,17

Cavex Oral Pre Rinse

Waterstofperoxide

0,78

0,61

0,33

ProntOral mondspoelmiddel

Polyaminopropylbiguanide

(polyhexanide)

0,61

1,78

1,61

Dynexidine Forte 0,2%

Chloorhexidinedigluconaat

0,50

0.56

0,50

 

Drie mondspoelmiddelen toonden na 30 seconden werking virussen te elimineren. 

Listerine dat bij apothekers en in supermarkten te verkrijgen is en Dequalinium en Iso-betadine 1% mondspoelmiddel die enkel bij de apotheker verkrijgbaar zijn.  Deze drie mondspoelproducten kunnen gebruikt worden voor tandheelkundige en orthodontische behandelingen, bij verzorging van Covid-19 patiënten en bij onderzoekingen van de keel en de neus bij artsen en medisch personeel.  Hier kunnen deze mondspoelmiddelen  zeker hun nut bewijzen.   Voor een behandeling van Covid-19 infecties of om zich te beschermen tegen het virus helpt dit niet.   Door enkel te gorgelen of spoelen met een mondspoelmiddel kan je de virusproductie in de cellen niet stoppen! Wel kan het de virusbelasting of -concentratie kortstondig reduceren, waar het grootste besmettingsrisico vandaan komt, namelijk de mond en dit kan zeker van nut zijn voor de verzorging van Covid-19 patiënten.  

 

Bekende mondspoelmiddelen die chloorhexidine, zuurstofwater of octenidine bevatten, helpen veel minder om virussen te doden.   De meeste tandartsen raden mondspoelmiddelen met chloorhexidine aan, maar die helpen vooral tegen bacteriën, nu hebben we te doen met virussen.  Dit bevestigt nu de Duitse studie en zal zeker een ommekeer in denken bij tandartsen, artsen en medisch personeel met zich meebrengen. 

 

Of dit effect ook in de dagelijkse praktijk zich bemerkbaar zal maken en hoelang het effect aanhoudt, moet nog verder onderzocht worden.  Feit is dat bij een mondbehandeling met turbines, vele kleine druppels zich in de gesloten ruimtes verdelen, maar tot nu toe weet men nog steeds niet of deze aerosolen een belangrijke invloed hebben op de verspreiding van het virus.   We moeten ook aandacht schenken aan het feit dat door het gebruik van deze drie werkzame mondspoelmiddelen de Covid-19 testen kunnen vervalst worden !

 

Internationale klinische studies komen op gang.  De wetenschappers uit Duitsland onderzoeken de mogelijkheid of de werkzaamheid van mondspoelmiddelen op SARS-CoV-2 virussen ook een effect heeft bij patiënten en hoe lang het effect in tijd aanhoudt.  Binnenkort verschijnt er een studie over dit thema uit San Fransisco.

 

 

Ingekleurde electronenmicroscopische scan van een MERS virus (Middle East Respiratory Syndrome). De gele viruspartikels zijn aan de oppervlakte van een blauwe geïnfecteerde VERO E6 cel vastgeklikt. 

© NIAID Integrated Research Facility in Fort Detrick, Maryland.

 

Tom Verhofstadt, Dr. med. dent.