Mondkanker en cariës in België

Ter gelegenheid van de Europese Dag van de Mondgezondheid heeft de Chambres Syndicales Dentaires (CSD) affiches en flyers gedrukt voor een sensibiliseringscampagne rond mondkanker. En Kind & Gezin komt met verontrustende statistieken over cariës bij baby’s.

 

David Desmet

 

Het is eerder zeldzaam dat statistieken rond mondgezondheid in België naar boven komen. De incidentie en prevalentie van andere medische aandoeningen halen vaker de nationale pers. Toch hebben de Franstalige beroepsvereniging voor tandartsen CSD en de Franstalige afdeling van Kind & Gezin enkele recente en relevante statistieken wereldkundig gemaakt.

 

1.750 nieuwe diagnoses

 

Voor CSD was de Europese Dag van de Mondgezondheid van 2 september laatstleden de gelegenheid om terecht aandacht te vragen voor de problematiek rond mondkanker. De statistieken spreken voor zich. Mondkanker staat op nr. 10 van de meest frequente kankers in de Europese Unie. En jaarlijks krijgen 1.750 Belgen de diagnose van mondkanker te horen. Hoewel de belangrijkste risicofactoren alcohol en roken zijn, is het aantal mondkankers door een besmetting met het humaan papillomavirus (HPV) alleen maar toegenomen. Daarom heeft CSD bij haar leden, apotheken en zorgcentra meer dan 4.000 affiches en 20.000 flyers rondgedeeld om rond deze problematiek te sensibiliseren. Een jaarlijks mondonderzoek kan volgens CSD veel onheil besparen en een preventief wapen zijn in de strijd tegen orale kanker.

 

Cariës bij baby’s

 

In het kader van haar preventieprogramma’s onderzoekt Kind & Gezin o.a. de mondgezondheid van baby’s op en rond de leeftijd van 30 maanden, voor sommige baby’s het moment net voor ze naar de peuterklas gaan. Verontrustend is dat in 2012 2,9% van die baby’s cariës had, terwijl in 2005 dat percentage op “slechts” 2,5% afklopte. Hoewel sommigen de lichte stijging minimaliseren, stemt deze trend toch tot nadenken in een tijdperk waar de mondhygiëne erop zou moeten vooruitgaan. Michel Devriese, voorzitter van die andere Franstalige beroepsvereniging van tandartsen, de Société de médecine dentaire (SMD), gooit als reactie een andere desastreuze statistiek voor het voetlicht. “In 1983 had slechts 2% van de twaalfjarigen cariës. Vandaag bedraagt dit percentage 60%”, aldus Michel Devriese. Of hoe het dan toch blijkbaar niet zo goed gaat met de mondgezondheid van de jongere generatie.

 

Bronnen:

Persbericht CSD van 2 september 2015
Persdossier Kind & Gezin Wallonië en Brussel