Limburgse tandarts licht RIZIV op

Marc C. (58) een tandarts uit Maasmechelen is opgepakt en ondertussen vrijgelaten onder voorwaarden voor het oplichten van het RIZIV. Dit wordt gemeld door het Belang van Limburg. Hij misbruikte het derdebetalersysteem door valse tandprotheses aan te geven. Op deze manier zou hij bijna 200.000 EUR hebben verdiend.

 

Begin april 2024 vielen speurders van de Federale Politie binnen in zijn praktijk en werd Marc C. opgepakt en aangehouden. De tandarts zou ook voordien reeds geschorst zijn bij het RIZIV voor hetzelfde vergrijp.

De tandarts zou door zijn patiëntenbestand gegaan zijn en voor de patiënten die hiervoor in aanmerking kwamen fictieve tandprotheses hebben ingeboekt om navolgend de betalingen vanwege het RIZIV te innen. Dit zou zich afgespeeld hebben over een periode van één jaar, sinds mei 2023.

 

De bal ging aan het rollen nadat één van de patiënten bij een andere tandarts te horen kreeg dat er geen terugbetaling kon volgen aangezien de protheses voordien reeds werden ingeboekt. Door de recidive van Marc C. werd onmiddellijk een onderzoek geopend en werden alle patiënten gecontacteerd die door de tandarts zouden zijn behandeld, hetgeen de fraude uiteraard zeer snel aan het licht bracht. 

 

De tandarts zelf is geenszins onbesproken. Hij werd voordien reeds geschorst voor het ingeven van valse prestaties en zou met financiële problemen kampen. Ook in Nederland zou Marc C. reeds valse prestaties hebben aangegeven, waren er klachten omtrent slecht uitgevoerde ingrepen en werd hij door de curator aansprakelijk gesteld voor het faillissement van een tandartspraktijk met verschillende vestigingen. 

 

Bron: https://www.hbvl.be/cnt/dmf20240408_96664632