Kies voor poedervrije latex handschoenen

Wetenschappers tonen aan dat het gebruik van synthetische handschoenen tot meer allergie type IV, allergische contactdermatitis, kan leiden. De Universiteit van Leuven deed het onderzoek onder medisch personeel dat zich op de Derma-poli meldde met eczeemklachten. Dit onderzoek wees de hoge concentratie vulstoffen en rubber additieven in de productie van de synthetische handschoenen als boosdoener aan.

Het aantal gevallen van latex allergie type I is de laatste jaren sterk gedaald.

Veel ziekenhuizen gebruiken nu poedervrije latex handschoenen of synthetische onderzoekshandschoenen. In de operatiekamer gebruiken chirurgen bijna uitsluitend latex omdat dat het beste handgevoel geeft, met een goede pasvorm en hoge bescherming.

De vraag naar handschoenen neemt steeds toe. De totale markt bedraagt ruim 175 miljard stuks. Vanwege de toenemende prijsdruk worden er in het productieproces van handschoenen steeds vaker chemische stoffen of vulstoffen gebruikt om te besparen op de productiekosten of dure grondstoffen. Handschoenen worden steeds dunner wat weer negatieve gevolgen heeft voor de bescherming tegen stoffen van buitenaf. Chemische stoffen zijn onder meer nodig om (synthetisch) rubber stijver te maken. Hierdoor verschuift echter het allergie probleem, omdat de residuen van de gebruikte chemische stoffen in de synthetische handschoenen steeds vaker voor type IV allergie verantwoordelijk zijn.

 

Lees Case Report: www.onlinelibrary