Invloed mondhygiëne op hersenen en dementie

Ondertussen is het algemeen geweten dat mondhygiëne en verzorging niet louter op zichzelf staat maar dat slechte mondhygiëne wordt geassocieerd met een hoger risico op allerlei gezondheidsproblemen.

 

Het wordt duidelijk dat wat in onze mond gebeurt ook een invloed kan hebben op onze hersenen en mogelijk zelfs het risico op dementie kan verhogen. Ondertussen zijn er reeds twee potentiële boosdoeners geïdentificeerd die een invloed kunnen hebben op het ontwikkelen van de ziekte van Alzheimer: bacteriën en ontstekingen.

 

Diverse studies hebben aangetoond dat een hogere incidentie van tandverlies kan geassocieerd worden met cognitieve achteruitgang. In een beperkte studie uit 2016 werd bij patiënten met parodontitis een zes keer grotere cognitieve achteruitgang vastgesteld. Uit een andere studie uit 2017 bleek dat het hebben van chronische parodontale aandoeningen gedurende 10 jaar of meer de kans op de ziekte van Alzheimer met 1,7 vergroot.

 

Toch is de causaliteit tussen beiden nog niet volledig aangetoond. De tandproblemen bij mensen met dementie kunnen ook net het gevolg zijn van de dementie en het feit dat zij hun mond en gebit niet langer goed kunnen onderhouden. Ook andere gekende risicofactoren, zoals roken en een lager opleidingsniveau, zijn geassocieerd met een slechtere mondhygiëne.

 

Bacteriën die normaal gezien in de mond voorkomen kunnen de hersenen infecteren. Zo werd reeds DNA van P.gingivalis-bacteriën gevonden in hersenautopsieën van Alzheimer-patiënten. Het blijft onduidelijk hoe de bacteriën toegang kunnen krijgen tot het centrale zenuwstelsel al zouden ze de hersenen kunnen bereiken via de bloedsomloop of zenuwen.

 

Tot slot hebben ook ontstekingen een invloed op de hersenen. Door chronische ontstekingen ontstaat een vicieuze cirkel. De zwelling van het tandvlees vergroot de ruimte tussen de tanden en het tandvlees en zo kunnen nog meer bacteriën binnendringen wat tot aantasting van de tanden kan leiden.

 

Finaal kan deze ontsteking vanuit de mond overgaan naar de rest van het lichaam en zo ook leiden tot een chronische ontsteking in de hersenen, wat dan weer de neurodegeneratie veroorzaakt en een belangrijke rol speelt in de ontwikkeling van Alzheimer.

 

Terwijl het onderzoek naar deze verbanden onverminderd verder gaat is, is het ondertussen duidelijk dat mondhygiëne niet enkel voor je gebit belangrijk is, maar voor het gehele lichaam. 

 

Bron: https://www.washingtonpost.com/wellness/2023/09/21/teeth-gums-oral-health-dementia-alzheimers/