In memoriam Prof. Dr.Jean Delaire

Dit nieuws is reeds langer verspreid onder de maxillo-faciale gemeenschap en in internationale wetenschappelijke publicaties, maar gezien Dr. Delaire ook in de opleiding van alle tandartsen een belangrijke plaats innam willen we dit toch ook bij de bredere tandheelkundige gemeenschap verspreiden.

 

Prof Delaire werd door zijn ongelooflijke competentie en verbetenheid in zijn vakgebied reeds zeer kort na het behalen van zijn specialisatie benoemd tot hoofd van de dienst Stomatologie en Maxillofaciale chirurgie aan de universiteitskliniek van Nantes.

 

Hij schreef meer dan 300 wetenschappelijke artikels en 8 boeken en werd op alle mogelijke congressen in de hele wereld uitgenodigd als spreker. Zijn ervaringen bij schisispatiënten , dysgnathien en TMJ-problemen werden door vele maxillofaciale chirurgen overgenomen.

 

Bij onze tandartsen staat hij vooral bekend door zijn ontwikkeling van het ‘masker van Delaire’.

 

Geen tandarts ter wereld die dit niet kent, hoewel inderdaad de laatste jaren zo goed als niet meer gebruikt door de evoluties in de chirurgie en orthodontie.

Het trio professoren Delaire voor maxillo faciale chirurgie, Duchateaux voor de orthodontie en Talmant voor de onderzoeken naar ventilatie en gevolgen voor de groei op het maxillofaciale complex maakte van de tandheelkundige dienst van de Universiteit van Nantes één van de meest gerenommeerde.

 

Door zijn goede vriend Dr Patti hebben nogal wat Belgische collegae hem persoonlijk kunnen ontmoeten in Cisco Verona.

 

De lijst van internationale wetenschappelijke organisaties wereldwijd die hem hebben opgenomen als erelid is té lang om hier te publiceren.

Om deze laudatio compleet te maken: Prof. Delaire werd vereerd met de titel “Chevalier de la Légion d’Honneur”.